Perquè és eficaç EMDR?

Els trastorns dissociatius

La diversitat de problemes que la teràpia EMDR m’ha permès tractar, m’ha facilitat comprovar com la persona adquireix una consciència emocional que abans no tenia, percebent canvis sessió rere sessió. Moltes persones que han vingut a consulta perquè tenen explosions de mal geni, amb conseqüències feridores per la parella o algú estimat, que un cop acabat l’episodi no es reconeixen i que llavors se senten fatal, comenten que no saben perquè els hi passa i quina és la procedència. Es com si no pogués evitar-ho, és una ràbia, enuig o ira, emocions del mateix tipus que tenen a veure amb la resposta instintiva de quan ens ataquen.

Quan aquestes persones en edat adulta descarreguen aquesta ràbia i no saben perquè, és molt possible que moltes d’elles hagin viscut una infància en que s’hagin sentit en perill, amb manca d’afecte o presenciat experiències violentes entre la figura dels pares o dels seus protectors. És un indicatiu d’un aprenentatge a la infància, del qual la informació no es integrada adequadament pel nen ja que queda bloquejada amb les emocions, sensacions i creences d’aquella etapa infantil. Aleshores cal reprocessar aquests successos perquè la persona integri la informació de forma adaptada al present. Durant el procés terapèutic s’haurà d’integrar l’experiència de forma adaptativa,  de la qual la persona tindrà una nova perspectiva, els successos traumàtics viscuts seran percebuts des de la llunyania, com experiències viscudes que van ser molt dures de viure però que en el present no afecten a la persona en la forma d’emocions, sensacions i creences irracionals que havien en el bloqueig del passat. El passat hi continua sent, però molt lluny, deixant de pertorbar la persona en el present, sense ansietat i generant benestar.

L’eficàcia terapèutica resideix en la seva base teòrica, dessensibilitzant i reprocessant els successos traumàtics ja que situa a la persona en un procés de reorganització de la informació a nivell neuronal estimulant els dos hemisferis cerebrals, procés del qual generarà una millora més ràpida i efectiva sobre el benestar de la persona.

El mètode EMDR treballa directament sobre les sensacions físiques, a més de les creences negatives i dels estats emocionals que es mostren en forma de símptomes que afecten la persona. En aquest sentit, la persona sempre serà conscient dels canvis experimentats, amb millores en el seu estat d’ànim, amb una reducció de la ansietat i amb la nova interpretació més adaptativa que li dóna la persona en el present a la seva experiència del passat. Quan el revisi podrà assumir-lo, podrà mirar-lo sense que provoqui dolor ni condicioni la seva vida en el present ni en el futur. Es tracta de sentir-se en el present havent après del passat, sense continuar atrapats, sense que les seves emocions i sensacions condicionin ni provoquin anar en direcció oposada per evitar-les.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies